Kan og bør man låne penger til å investere i Bitcoin?

Kryptovaluta er ikke lengre et fremmedord som kun figurerer i tabloide teknologiartikler i VG, Dagbladet og IT Avisen. Digitale betalingsmidler blir i større og større grad akseptert som noe som faktisk har en reell verdi. Dette skjer til tross for at det var mange spådommer om kryptovalutaens død for noen år siden.

Bitcoin er nok den aller mest kjente digitale valutaen. Helt siden 2009 har Bitcoin-fenomenet eksistert, men det var først i 2011 at det ble mulig å bruke det som betalingsmetode i ulike forretninger. Som all annen ny valuta var det selvfølgelig mange næringsdrivende som var meget skeptiske til å godta en ny valuta. Dette gjaldt spesielt når det var noe som ikke var håndfast og som kun eksisterte i den digitale verden. I dag er det slik at listen over bedrifter som godtar Bitcoin som betalingsmetode øker i takt med valutaens verdi. Økt popularitet har også ført til at veldig mange ønsker å investere relativt store summer i valutaen. Det finnes suksesshistorier der ute. Mange har blitt veldig rike på kort tid ved å kjøpe Bitcoin på riktige tidspunkter.

Hvordan kan man investere i Bitcoin?

Det finnes to måter man kan investere i Bitcoin på, og begge er forholdsvis simple. Som tidligere nevnt: dette er en valuta som kun finnes digitalt. Det vil si at man ikke har mulighet til å eie noe fysisk. Alt foregår på internett – ikke helt ulikt den moderne aksjehandelen.

1. Man kjøper Bitcoin gjennom et indexfond som kalles for Bitcoin XBT. Det er altså en måte å kjøpe ”Bitcoin”-aksjer på – og du kan være 100 % trygg på at aksjen følger samme kurs som prisen på Bitcoin.

2. Det finnes også muligheter for å kjøpe og selge Bitcoin direkte gjennom ulike forhandlere (nettsider). Faktisk finnes det en god del sertifiserte forhandlere av Bitcoin hvor man kan utføre trygge transaksjoner. Det er også dessverre en del svindlere der ute som har satt opp ulike nettsider i håp om å lure til seg penger. Ikke vær naiv.

Som du kanskje forstår vil det ikke være en særlig stor forskjell i resultatet på de forskjellige metodene. Regelen er krystallklar: hvis prisen på Bitcoin går oppover, så tjener du penger. Hvis prisen går nedover, så synker også dine aksjer/Bitcoins i verdi.

Er det bare en blaff?

Mange er redd for at kryptovaluta en dag skal ende opp som mange av bedriftene da ”IT-boblen” sprakk på starten av 2000-tallet.  IT-boblen, også kalt ”Dot Com”-boblen, var en finansboble som gikk ut over mange IT-bedrifter som følge av at de gjennom en årrekke hadde fått en kunstig høy verdivurdering som følge av det mange i dag vil kalle en ”hype”. En «hype» definieres som en trend som fører til at bedrifters verdi ligger mer i at de gjør noe nyskapende enn at de faktisk tilfører markedet noen verdi. Veldig mange bedrifter har falt kraftig i verdi som følge av feilaktig verdisettelse.

Opticom-boblen som sprakk

Flere har trukket frem det norske selskapet Opticom når de beskriver sine pessimistiske tanker rundt hva som kommer til å skje med verdien på Bitcoin. Opticom var et norsk selskap som virkelig fikk lide under IT-boblen og gikk fra en verdi på hele 30 milliarder norske kroner til konkurs i løpet av få år.

Det å lese seg opp på historien bak Opticom-aksjen kan få de fleste av oss til å stoppe opp og tenke seg nøye om før man investerer i noe ukjent på nettet.

Kan man låne penger for å investere i Bitcoin?

Ja, det er ingen som hindrer deg i å låne penger til å investere i Bitcoin. Men det er viktig å huske på at man alltid bør ha en avkastning som er større enn kostnadene sine. Dette er noe flere glemmer når de låner penger til ulike investeringer. La oss ta et eksempel for å illustrere hvilken økonomisk situasjon du kan stå i fare for å befinne deg i etter at du har fått innvilget et lån.

La oss si at du låner 10,000 norske kroner som du ønsker å investere i Bitcoins. Du kjøper Bitcoins for alle pengene og håper å kvitte deg med dem i løpet av tre måneder. Kostnaden ved å låne disse pengene er gjenspeilet i den samlede summen av rentekroner, opprettelsesgebyr og termingebyr. Dette er alle kostnader tilknyttet det å søke forbrukslån i Norge. La oss si at gjennomsnittskostnaden per måned beløper seg til 500 kroner. Det vil bety at du blir nødt til å gå minst 1500 kroner (15 %) i pluss på Bitcoin-investeringen for at det skal lønne seg. Matematikken i regnestykket er egentlig verken komplisert eller vanskelig å forstå, men det er noe som veldig mange overser når de låner penger for å investere. Sjekk denne nettsiden for mer info om det å søke forbrukslån: http://www.lanpadagen.net/

Risiko versus potensiell gevinst

Med andre ord: ja, det er absolutt muligheter for deg som ønsker å låne penger til å investere i Bitcoin. Men det gjelder å være forsiktig og være informert om risikoen ved en slik investering. Hvis alt skulle gå galt og valutaen faktisk tape seg i verdi, så sitter du igjen med kryptovaluta uten særlig verdi og et lån du blir nødt til å betjene med dine hardt opparbeidede penger. Det høres kanskje ikke ut som noen drømmesituasjon?

Tenk nøye over hvor mye penger du låner og hvordan pengene skal distribueres. Det er viktig å ha en plan før man søker lån, og spesielt nå som det nærmest virker umulig å vite hvilken vei Bitcoin-pilen stuper dag for dag. Det kan kanskje være bedre å spare opp litt penger for å prøve ut markedet, og deretter ta opp et forbrukslån hvis du ser at avkastningen er god.